Home Verzekering Zorgverzekering Overstappen in de loop van het jaar

Overstappen in de loop van het jaar

Tijdens het jaar kunt u in sommige gevallen van zorgverzekeraar wisselen. Hier leest u wanneer dat kan en wat u moet doen om over te stappen.

In bepaalde gevallen kunt u in de loop van het jaar van zorgverzekeraar wisselen: 

  • Als u een eigen verzekering af wilt sluiten en niet meer meeverzekerd wilt zijn, bijvoorbeeld omdat u 18 jaar bent geworden of op uzelf gaat wonen.
  • Als u in Nederland belasting gaat betalen en in het buitenland woont
  • Als u een militaire ambtenaar bent die uit dienst treedt
  • Als u uit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen
  • Als u nu onverzekerd bent, maar wel verzekeringsplichtig bent. Alle personen die in Nederland wonen zijn verzekeringsplichtig met uitzondering van: personen zonder verblijfsvergunning, personen die in het buitenland werken, personen die in het buitenland wonen, maar in Nederland werken en daardoor in Nederland inkomstenbelasting betalen, personen die uitsluitend buitenlands pensioen of uitkeringen ontvangen vanuit verdragslanden en militairen in actieve dienst.
  • Als u van baan verandert, kunt u zich bij uw volgende werkgever in de collectiviteit aanmelden. U moet aangeven dat u bij uw oude werkgever de collectiviteit wilt opzeggen vanwege een andere werkgever met een collectiviteit bij een andere zorgverzekeraar. U wordt dan uitgeschreven per datum in dienst treden (als dit een eerste van de maand is), anders per eerste van de maand volgend op datum in dienst. U moet de melding wel binnen een maand na datum indiensttreding doorgeven, anders is de opzegging te laat en wordt u pas aan het einde van het jaar uitgeschreven. 


In allerlei internationale situaties gelden er afwijkende regels. Meer informatie daarover is te vinden op de site van het College voor Zorgverzekeringen.

Klant worden per 1 januari 2015

Als u niet kunt overstappen naar Agis in de loop van 2014, dan kunt u zich nu al bij ons verzekeren per 1 januari 2015. De premie voor 2015 wordt eind 2014 bekend. Op de hoogte blijven? Meld u aan voor een vrijblijvende offerte en ontvang de nieuwe premies automatisch.